KezdőlapJelentkezésSzabályzatVideókTörténetAdatbank
TÖRTÉNET
A PBJ Futsal Bajnokságok története a kezdetektől máig.

1999-2000: Előzmények: A PFB-k (Pilisborosjenői Futsal Bajnokságok) helyszínéül szolgáló garázst először az alapító, a mai tulajdonos és pályagondnok, az akkor még ifjú Bánki Lénárd használta futballpályaként - sárga színű puha gumilabdával. Ezek a próbálkozások azonban félbeszakadtak, mivel hamarosan felgyűltek a tárgyak és leharcolt bútorok a garázsban.

2005-2007: Az első lépések: 2005-től egy pingpongasztal foglalta el a helyet a garázsban, amely ezekben az években már  labdajátékok helyszínévé lett. Eközben Kopcsay Zoltán lelkesen szervezte a focimeccseket majd később bajnokságokat a borosjenői grundra, illetve a Budapestre, ritkábban Ürömbe. 2007 őszén, amikor az időjárás már nemigen volt alkalmas a nagypályás focira, Kopcsay Zoltán és Bánki Lénárd (azóta a PBJ FUTSAL legendás nagyöregjei) fejében megfogalmazódott a futsalpálya létrehozásának gondolata. Az első - akkor még műanyag - kapukat Kopcsay Zoltán szolgáltatta, ezek a rengeteg edzőmeccs során csúfos véget értek. Nem szabad azonban lebecsülni ezt a korszakot, mivel ekkor alakultak ki a PBJ Futsal legfontosabb alapszabályai, például a "falas" és  a "3 pontos" fogalmai is ekkor keletkeztek.

2008 november 29-30. (+2009 március 29.)
I. PBJ FUTSAL

(I. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A legelső bajnokságot 2008 telén szervezte meg a frissen alakult PBJ FUTSAL TEAM, mely akkor mindössze egy tagból állt. Ekkoriban A és B liga még nem létezett, és olyan nagy nevek hiányoztak a bajnokságból a kezdetleges marketing miatt, mint például Mankó Gergő, Riba Gergely, Lengyel Máté, Kis Gábor, Kiss Márk, Laki Áron, Berki Balázs, Molnár András, Bruck Dániel vagy Istenes Ádám- és még sorolhatnánk.  A bajnokságon még műanyag kapukat használtunk, amelyek a csoportmeccsek alatt ripityára törtek. Az egyenes kieséses szakaszt a Kenyeres Ádámtól kölcsönkapott fém kapukkal fejezték be a játékosok, a csoportmeccsek után kb. 3 hónappal. Háló nemigen volt még a kapukon, de legalább stabilnak és erősnek bizonyultak. A bajnokság végén valószínűleg kevesen sejtették, hogy a sportág egyszer majd komoly múltra tekint vissza, és hogy a tizenhat lelkes résztvevő több, mint tízéves hagyomány alapkövét fektette le 2008 decemberében.

2009 december 12-13.
II. PBJ FUTSAL

(II. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 20
Az első bajnokság majdnem teljesen sikeres lebonyolításán felbuzdulva a PBJ Futsal Team 2009-ben újabb bajnokságot szervezett. A  szabályrendszer ekkor kezdett kifinomulttá válni. Ekkor jött létre a nagy életkor és fizikum-beli különbségek (melyek azóta megszűntek/visszájukra fordultak) kiküszöbölésére az A liga és B liga, mely ötlet szülőatyjai Katona Balázs és Bánki Lénárd voltak. Ez a felosztás még évekig érvényben maradt. Az érdeklődés a kezdetleges szervezés ellenére is hatalmas volt:  20 játékos szállt harcba a végső győzelemért. Ez a bajnokság a kétféle ligával és a rengeteg jelentkezővel bebiztosította a PBJ Futsal Bajnokságok helyét a borosjenői fiatal futballkedvelők körében. Akik nyáron a játszótér melletti grundon focizgattak, ősszel-télen már a PBJ Futsal Hall-ban mérték össze rátermettségüket.

2010. december 5-6.
III. PBJ FUTSAL
(III. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A korábbiaknál nagyobb felkészültséggel és jobb infrastruktúrával vágott bele a PBJ Futsal Team a  harmadik bajnokság megszervezésébe: az eredményjelző tábla (a programot Androvics Gábor "Szellem" külsős tag írta meg), valamint az új pontozási rendszer a csoportkörben ekkor jelentek meg a PBJ Futsal világában.  Verseci Gergővel ezekben az években intenzíven segítette a szervezést és a pályafenntartást a bajnokságokon. A harmadik bajnokság problémamentesen zajlott le, bár rács híján az eredményjelző rendszer párszor lerepült az ablakból, de szerencsére mindezt nem volt végzetes, pusztán egy monitor beszerelése vált szükségessé, meg persze valamilyen védőfelszerelésé. A mezőny sokat erősödött ekkorra, a meccsek színvonala és a pályán levezetett agresszió mértéke is megnőtt.

2011 február 19-20.
IV. PBJ FUTSAL
(IV. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A sikerekre tekintettel a PBJ Futsal Team 2011-ben újabb bajnokságot szervezett, mely az előzőekhez hasonlóan jó hangulatban telt, ráadásul a résztvevők különösen kiélezett meccseket játszottak - főleg az egyenes kieséses szakaszban. A meccsek sokszor eldurvultak, spontán kandúrharcba fulladtak, ezért is tüntetett ezen a bajnokságon Körtvélyesi Lőrinc az erőszakmentes futsalért. Hosszú távon ennek a hatása már érezhető, de akkoriban szelíd hozzáállása kevés ellenfelet hatott meg. A pálya is tovább épült: a fém kapukra ekkor kerültek fel hálók először, ami sokkal könnyebbé tette a gólok megítélését.

2011 NYÁR: ELSŐ FELÚJÍTÁS
2011-ben került sor a PBJ Futsal Hall teljes korszerűsítésére, mely során a következő munkákat hajtotta végre a lelkes csapat Papp Noémi projektvezető, új PBJ FUTSAL TEAM tag és Kopcsay Tamás segítségével: ajtók restaurálása, törött járólapok cseréje, a teljes terem festése, csövek szigetelésének cseréje, kapuk hegesztése és újrafestése, új konnektorok beszerelése. A megújult PBJ Futsal Hall-t letesztelendő pedig megkezdődött az ötödik PFB megszervezése.

2011. szeptember 24-25.
V. PBJ FUTSAL

(V. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
Az ötödik PFB-re kevesebben jelentkeztek, mint korábban: összesen 10 játékos vett részt az eseményen. Ennek ellenére végig remek volt a hangulat, és kiváló, színvonalas mérkőzéseket játszottak a megújult csarnokban. Mindazonáltal felmerült a veszélye annak, hogy a bajnokságok esetleg érdektelenségbe és résztvevőhiányba fulladhatnak a jövőben.

2012 január 21-22.
VI. PBJ FUTSAL

(VI. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 7
A hatodik bajnokságban az átlagosnál jóval kisebb számú résztvevő miatt mindenki játszott mindenkivel, és értelemszerűen elmaradt az A és B liga különválasztása is. Az újfajta lebonyolítás már előrevetíti a későbbi, hosszú - alapszakaszból és BL-ből, EL-ből álló - bajnokságok szervezését. Akkoriban azonban kezdett valósággá válni a PBJ FUTSAL TEAM rémálma: egyre kevesebben érdeklődtek a bajnokság iránt, a nagy nevek sorra mondták le szereplésüket. A Team-nek lépnie kellett, hogy megfordítsa ezt a tendenciát.

2012. november 24-25.
VII. PBJ FUTSAL

(VII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A PBJ FUTSAL TEAM sokkal komolyabb médiagépezetet állított a szervezés szolgálatába, hogy leküzdje a csökkenő résztvevőszám problémáját. Ekkor jelent meg a PBJ FUTSAL facebook-csoport, amely azóta a PBJ FUTSAL TEAM egyik legolvasottabb platformjává vált. A sorsolásról videó is készült, hogy annak tisztaságát senki ne vonhassa kétségbe. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, a VII. PBJ Futsal az előző két bajnokságon tapasztalható létszámcsökkenés után újra hosszú távú fejlődési pályára állította a PFB-ket. Tizenkét igen nagy tudású játékos szállt harcba a végső győzelemért. A bajnokság jelentősége azért is nagy, mert az összes meccset sikerült lejátszani, valamint sem személyi sérülés nem történt, sem anyagi kár nem keletkezett.

2012 TÉL: MÁSODIK FELÚJÍTÁS
2012 telén ismét esedékessé vált a PBJ Futsal Hall korszerűsítése: többek között Kiss Márk és Horváth Levente tagok segítségével az aréna szinte minden részlete megújult. Sikerült pótolni az előző felújítási projekt hiányosságait is.

2013. február 23-24.
VIII. PBJ FUTSAL

(VIII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
A nyolcadik tornán a résztvevők alacsonyabb száma ellenére - mely ismét ellehetetlenítette az A és B liga megkülönböztetését - szinte minden meccsen nagy volt az iram és a lelkesedés. A bajnokság sikerét növelte a PBJ FUTSAL FOGADÓIRODA kiépítése, és sokat dobott az esti hangulaton a már-már szokásossá vált PBJ FUTSAL POKER TOURNAMENT.

2013. október 19-20.
IX. PBJ FUTSAL
(I. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 10
A PBJ FUTSAL TEAM egy 2 fős csapatokra tervezett bajnokságot (2vs2 "Double Trouble" Futsal) rendezett 2013 Októberében, a 9-edik PFB-t,  mely már rögtön az első nap reggelén kis híján csődöt mondott a tömeges visszamondások és eltűnések miatt. Végül, annak ellenére, hogy az eredetileg jelentkezett 8 csapat közül összesen 5 vett részt az eseményen, melyen végig jó volt a hangulat, amit csak tovább fokozott az esti póker. A bajnokságon elképesztő mértékű agresszivitás volt tapasztalható, a felpaprikázott hangulatú meccseken kemény játék döntött az eredményekről. A bajnokságról hangulatjelentő videó is készült, amely segítette a bajnokságok népszerűségének növelését. A PBJ Futsal facebook-csoport stabilizálódott, a legtöbb játékos elfogadta hiteles forrásnak, és jelei mutatkoztak annak, hogy néhányan valóban el is olvassák, ami ott található.

2014. november 21-23.
X. PBJ FUTSAL
(IX. 1VS1,II. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 20
A 2014-edik év történelmi jelentőségű volt a futsal történetében, mert jubilált: ez volt a 10. PBJ FUTSAL BAJNOKSÁG. A PBJ Futsal Team ekkoriban bővült ki Horváth Levente IT-specialistával, aki új, letisztultabb és komolyabb számlálóprogramot tervezett a korábbinál. A komoly szervezőmunka és a médiagépezet optimalizálása meghozta a hatását. A teljesen új, sokkal átláthatóbb PBJ Futsal honlap segítette a játékosokat az igen bonyolult és sűrű programmal rendelkező bajnokságon. Kellő motivációnak sem voltak hiányában, hiszen a PFB-k történetében első ízben serleg is járt az első helyekért, továbbá a bajnokság trailer videója, mely egy rendhagyó kisfilm (Futsal is everywhere!) is sokaknak hozhatta meg a kedvét. Erre a bajnokságra 21 fő jelentkezett és 20 játékos vett részt rajta. Ez hatalmas siker volt, a résztvevőszám pedig a PFB-k aranykorát idézi.  Az eseményen 1 az 1 elleni ("Classic") és 2 a 2 elleni ("Double Trouble") futsalra is lehetett nevezni. Az esti pókeren, a meccseken és egyáltalán az egész bajnokságon nagyon jó volt a hangulat és majdnem folyamatosan polgárpukkasztó szintű a hangerő.

2015. február 20-22.
XI. PBJ FUTSAL
(X. 1VS1,III. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21

A 11. PBJ FUTSAL-ra 21 fő jelentkezett és mindannyian meg is jelentek a bajnokságon. Hogy mindenki eljött, arra a VII. PBJ FUTSAL óta nem volt példa. A jelentkező csapatok összetartozásukat csapatcímereikkel is hirdetve szálltak versenybe. Mind a két szakágban rendkívül jó, erős színvonalú, sokszor nagyon kiélezett meccseken dőlt el a végső eredmény. A lebonyolítás és szervezés tekintetében ez a bajnokság majdnem teljesen azonos volt az előzővel.

2015. április 25.
XII. PBJ FUTSAL
(I. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 3

2015 tavaszán a PBJ FUTSAL TEAM megrendezte az első női 1 az 1 elleni bajnokságot, új szakágat létrehozva ezzel a PFB-k történetében. A rendezvény igen jól sikerült, a játékosok nagy kedvvel álltak neki a mérkőzéseknek. A Team távlati tervei között szerepelt több újabb női futsal megrendezése is (ami később meg is történt), mivel az I. Női Pbj Futsal-on a játékosok határozottan megkedvelték a sportágat.

2015. november 7 - 2016. május 8.
XIII. PBJ FUTSAL
(XI. 1VS1,IV. DOUBLE TROUBLE,II. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 27

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy a XIII. PBJ FUTSAL új korszakot nyitott a sportág történelmében. A Futsal Team ugyanis - szakítva az ezredéves hagyományokkal - újfajta koncepciót dolgozott ki a bajnokság lebonyolítására, egy rég hamvába holt ötletbe lehelve így új életet: egy hosszú bajnokságot szervezett, mely immár nem egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Három szakágban zajlottak a bajnokságok, 1vs1 Női, 1vs1 Classic és 2vs2 Double Trouble. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. Az új rendszernek és a szerencsés körülményeknek hála ezen a futsalon abszolút REKORDSZÁMÚ RÉSZTVEVŐ játszott, a három szakágban összesen 27-en. A Női szakágban is megdőlt a RÉSZVÉTELI REKORD 5 fővel.  Ráadásul a meccsek időbeli szétosztásával a környéken érezhetően csökkent az átlagos zajkoncentráció a hétvégék késő esti óráiban is. Fontos újítás volt ebben a bajnokságban a PBJ Futsal BAJNOKOK LIGÁJA és EURÓPA LIGA. Ezek a férfi szakágakat érintő minibajnokságok az alapszakasz 1-4. illetve 5-8. helyezettjei között zajlottak a záróforduló után, remek nyári időben, és rengeteg izgalmat tartogattak.

2016. november 25 - 2017. május 23.
XIV. PBJ FUTSAL
(XII. 1VS1,V. DOUBLE TROUBLE,III. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 25

A XIV. PBJ FUTSAL ismét nem csak egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. A férfi szakágakban a végeredmény alapján az 1-4. helyezettek a Bajnokok Ligájába, míg az 5-8. helyezettek az Európa Ligába jutottak tovább. A bajnokság során sok videó született: a résztvevők közül sokan nyilatkoztak a PBJ Futsal BBC News riportereinek, két új watts és három gólösszefoglaló is készült, ráadásul az újabb videók sokkal jobb minőséget képviseltek. Újdonság volt az alapszakasz végén az Ünnepélyes Díjátadó Gála, melyen majdnem minden játékos részt vett. A show műsorvezetője Kiss Máté (világhírű moderátor) volt.

2017. október 27. - 2018. május 20.
XV. PBJ FUTSAL
(XIII. 1VS1,VI. DOUBLE TROUBLE,IV. NŐI 1VS1, I. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 22
A XV. PBJ FUTSAL újabb jubileumot jelent: 2008-2018 - TÍZ ÉVES A PBJ FUTSAL! Bár a napra pontos születésnap csak decemberben van, a PBJ FUTSAL TEAM úgy gondolta, ideje ünnepelni. Az ünneplés pedig fejlesztést és újdonságokat jelentett, többet is:
1. A PBJ Futsal Counter System mind szoftveres, mind hardveres megújuláson  ment keresztül, előbbit a PBJ Futsal Team IT specialistájának, Horváth Leventének, utóbbit Dobosy Kristófnak és Papp Noéminek köszönhetjük. A bírók dolga sokkal könnyebbé vált az új kezelőfelületnek köszönhetően.
2. Az - immáron minimum 720p-s -  PBJ Futsal Videók újabb garmadája özönlött a játékosokra, wattsok, gólok, és a tényfeltáró "Under the Hood" videó. Teljes videóanyagunkat átköltöztettük a videa.hu-ra, ahol a több, mint 40 videó egy év alatt összesen 7000 megtekintés fölött jár.
3. A PBJ Futsal Team médiamanagere, Papp Noémi jelentette be az összes videónkat tartalmazó öt tagú (trailerek, bbc-k és hangulatvideók, wattzok, gólvideók, ritkaságok) DVD-sorozat kiadását, melyeket megvásárolni, megnyerni, illetve karácsonyra ajándékba kapni is volt lehetősége a játékosainknak.
4. Hihetetlen mennyiségű színes és interaktív statisztikával bombázta meg februárban a közösséget a Team: a minden eddigi PFB eredményeit tartalmazó adatbank, továbbá az interaktív éremtáblázat, azaz a "futsalbum" is ekkor jelent meg a honlapon és a facebook-csoportban, ráadásul a korábbi ranglista is frissítésre került, néhány téves adatot kijavítottunk.

Új kupák vásárlása is szükséges volt, és nemcsak azért, mert a férfi szakágak kupái "beteltek", hanem azért is, mert a XV. PBJ Futsalon a PFB-k új szakággal gazdagodtak: ekkor rendeztük meg az I. Női 2vs2 bajnokságot.

Annak ellenére, hogy a meccsek szervezését sokszor nem könnyítették meg a játékosok, igen kevés mérkőzés maradt el és végig jó volt a hangulat. Nagyon szoros csaták alakultak ki majdnem minden szakágban. A záróforduló előtt még jónéhányan pályáztak a bajnoki címekre. A tizedik évét ünneplő bajnokság zárófordulóját Fábián Péter paprikás krumplija tette még felejthetetlenebbé. A záró után ismét megrendezésre került a 2vs2 és 1vs1 BL és a 2vs2 EL, május 21-én pedig végleg lezárult a XV. PBJ Futsal Bajnokság.

2019. február 22-24.
XVI. PBJ FUTSAL
(VII. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21
A PBJ FUTSAL TEAM az igényekhez és körülményekhez igazodva egy egyhétvégés 2vs2 bajnokságot szervezett, csoportkörrel és egyenes kieséssel. Számos új formáció lépett pályára, és néhány újoncot is avattunk a bajnokságon. A hangulat szinte végig óriási volt pályán kívül és belül, és ismét rendeztünk pókerbajnokságot is. Sokan vettek részt a futsaltörténeti műveltségi vetélkedőn. Az eseményen az ízletes sört a Hajnali Sörfőzők biztosították. A bajnoksághoz számtalan videó is készült, többek között a PBJ FUTSAL-ok történetét felölelő "Tíz év futsal" háromrészes videósorozat.

2019. október 18-19-20. és november 15-16-17.
XVII. PBJ FUTSAL
(XIV. 1VS1,VIII. DOUBLE TROUBLE,V. NŐI 1VS1, II. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 24
A 17. bajnokságot két külön hétvégére szervezte meg a PBJ FUTSAL TEAM. Az első hétvégén 1vs1-ben, a másodikon 2vs2-ben zajlottak a meccsek, mindkét hétvégén két szakágban: női és férfi. Mindkét bajnokság csoportkörből és egyenes kieséses szakaszból állt. Három új futsalos is csatlakozott a női bajnokságokhoz. Egyik hétvégén sem maradt el a szokásos pókerbajnokság és sokan vettek részt a futsalvideókkal kapcsolatos műveltségi vetélkedőn is - ingyen sörök reményében. Mindkét hétvégén remek volt a hangulat. A Team a kora tavaszi szezonban megint két, egyhétvégés bajnokság megszervezését tervezi.

2020. február 14-15-16.
XVIII. PBJ FUTSAL
(XV. 1VS1,VI. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 14
A 18. bajnokság bebizonyította, hogy az 1vs1 női és férfi szakágak lehetnek sokkal népszerűbbek, mint a 2vs2 bajnokságok. Az első hétvégére hat női és nyolc férfi játékos jelentkezett. Sok tag most próbálta ki először az 1vs1-et, de akadt olyan játékos is, aki most vett részt futsalon először. Az eseményen jó volt a hangulat, a meccsek nagyon sportszerűek és sokszor a végsőkig kiélezettek voltak. A női dobogóra egy, a férfire két olyan játékos is felkerült, akiknek sosem volt még dobogós eredményük az 1vs1-ben. A szombat esti póker sem maradt el, vasárnap pedig megtartottuk a hagyományos díjkiosztót, az est műsorvezetője, moderátora ezúttal Bánki Léni volt. Terveztünk 2vs2 bajnokságokat is, ezek azonban nem kerültek megrendezésre. Nagyon kevesen jelentkeztek a második hétvégére, a női bajnokságra egy fő, a férfira három csapat és még két fél csapat. Valószínűleg azért, mert sokaknak külföldi elfoglaltsága vagy sok munkája volt, ráadásul sérülések is tizedelték a futsalosokat.

A következő, 19. PBJ Futsalt a 2020 őszi szezonra tervezi a PBJ FUTSAL TEAM, ismét lehet majd mind a négy szakágra jelentkezni.

Köszönjük annak, aki egészen idáig olvasott. A PBJ FUTSAL története iránt érdeklődőknek erősen ajánljuk
videóarchívumunkat és a PBJ Futsal adatbankot, amely minden bajnokság részletes statisztikáját és összesített éremtáblákat is tartalmaz.

KezdőlapJelentkezésSzabályzatVideókTörténetAdatbank