KezdőlapSzabályzatVideókTörténetAdatbank
TÖRTÉNET
A PBJ Futsal Bajnokságok története a kezdetektől máig.

1999-2000: Előzmények: A Pilisborosjenői Futsal Bajnokságok helyszínéül szolgáló garázst először az alapító, a mai tulajdonos és pályagondnok, az akkor még ifjú Bánki Léni használta futballpályaként - sárga színű puha gumilabdával. Ezek a próbálkozások azonban félbeszakadtak, mivel hamarosan felgyűltek a tárgyak és leharcolt bútorok a garázsban.

2005-2007: Az első lépések: 2005-től egy pingpongasztal foglalta el a helyet a garázsban, amely ezekben az években már  labdajátékok helyszínévé lett. Eközben Kopcsay Zoltán lelkesen szervezte a focimeccseket majd később bajnokságokat a borosjenői grundra, illetve a Budapestre, ritkábban Ürömbe. 2007 őszén, amikor az időjárás már nemigen volt alkalmas a nagypályás focira, Kopcsay Zoltán és Bánki Lénárd (azóta a PBJ FUTSAL legendás nagyöregjei) fejében megfogalmazódott a futsalpálya létrehozásának gondolata. Az első - akkor még műanyag - kapukat Kopcsay Zoltán hozta, ezek a rengeteg meccs során csúfos véget értek. Ekkoriban alakultak ki az 1vs1 PBJ Futsal alapszabályai, például a "falas" és  a "3 pontos" gólok fogalma.

2008 november 29-30. (+2009 március 29.)
I. PBJ FUTSAL

(I. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A legelső bajnokságot 2008 telén szervezte meg a frissen alakult - egyfős - PBJ Futsal Team, azaz Léni. Ekkoriban A és B liga még nem létezett, és olyan nagy nevek hiányoztak a bajnokságból a kezdetleges marketing miatt, mint például Mankó Gergely, Riba Gergely, Lengyel Máté, Kis Gábor, Kiss Márk, Laki Áron, Berki Balázs, Molnár András, Bruck Dániel vagy Istenes Ádám - és még hosszan sorolhatnánk.  A bajnokságon az újabb garnitúra műanyag kapuk a csoportmeccsek alatt ripityára törtek. Az egyenes kieséses szakaszt a Kenyeres Ádámtól kölcsönkapott fém kapukkal fejezték be a játékosok, a csoportmeccsek után kb. 3 hónappal. A bajnokság végén valószínűleg kevesen sejtették, hogy a sportág egyszer majd komoly múltra tekint vissza, és hogy a tizenhat lelkes résztvevő több, mint tízéves hagyomány alapkövét fektette le 2008 decemberében.

2009 december 12-13.
II. PBJ FUTSAL

(II. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 20
Az első bajnokság sikeres lebonyolításán felbuzdulva a PBJ Futsal Team 2009-ben újabb eseményt rendezett. A  szabályrendszer ekkor kezdett kifinomulttá válni. A nagy életkor és fizikum-beli különbségek (melyek azóta megszűntek/visszájukra fordultak) kiküszöbölésére létrejött az A liga és B liga, az ötlet szülőatyjai Katona Balázs és Bánki Lénárd voltak. Az érdeklődés a kezdetleges szervezés ellenére is hatalmas volt:  20 játékos szállt harcba a végső győzelemért. Ez a bajnokság a kétféle ligával és a rengeteg jelentkezővel bebiztosította a PBJ Futsal Bajnokságok helyét a borosjenői fiatalok körében. Akik nyáron a játszótér melletti grundon focizgattak, ősszel-télen már a PBJ Futsal Hall-ban mérték össze rátermettségüket.

2010. december 5-6.
III. PBJ FUTSAL
(III. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A korábbiaknál nagyobb felkészültséggel és jobb infrastruktúrával vágott bele a PBJ Futsal Team a  harmadik bajnokság megszervezésébe: az eredményjelző tábla, valamint az új pontozási rendszer a csoportkörben ekkor jelentek meg a PBJ Futsal világában.  Ezekben az években Verseci Gergő  sokszor segítette a szervezést és a pályafenntartást a bajnokságokon. A mezőny sokat erősödött ekkorra, a meccsek színvonala és a pályán levezetett agresszió mértéke is megnőtt, ennek ellenére a harmadik bajnokság minden baj nélkül zajlott le. Kivéve, hogy rács híján az eredményjelzőként használt öreg laptop párszor lerepült az ablakból - de még ezt is megúszta - pusztán egy monitor vált szükségessé, meg persze valamilyen védőrács.

2011 február 19-20.
IV. PBJ FUTSAL
(IV. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A sikerekre tekintettel 2011-ben újabb bajnokság indult, mely az előzőekhez hasonlóan jó hangulatban telt, ráadásul a résztvevők különösen kiélezett meccseket játszottak - főleg az egyenes kieséses szakaszban. A meccsek sokszor eldurvultak, spontán kandúrharcba fulladtak, ezért is tüntetett ezen a bajnokságon Körtvélyesi Lőrinc az erőszakmentes futsalért. Hosszú távon ennek a hatása már érezhető, de akkoriban szelíd hozzáállása kevés ellenfelet hatott meg. A pálya is tovább épült: a fém kapukra ekkor kerültek fel hálók először, ami sokkal könnyebbé tette a gólok megítélését.

2011 NYÁR: ELSŐ FELÚJÍTÁS
2011-ben került sor a PBJ Futsal Hall teljes korszerűsítésére, a következő munkákat hajtotta végre a lelkes csapat Papp Noémi projektvezető, új PBJ FUTSAL TEAM tag és Kopcsay Tamás segítségével: ajtók restaurálása, törött járólapok cseréje, a teljes terem festése, kapuk hegesztése és újrafestése, új konnektorok beszerelése. A megújult PBJ Futsal Hall-t letesztelendő pedig megkezdődött az ötödik bajnokság megszervezése.

2011. szeptember 24-25.
V. PBJ FUTSAL

(V. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
Az ötödik PBJ Futsalra kevesebben jelentkeztek, mint korábban: összesen 10 játékos vett részt az eseményen. Ennek ellenére végig remek volt a hangulat, és kiváló, színvonalas mérkőzések zajlottak a megújult csarnokban. Ám még így is felmerült a veszély, hogy a bajnokságok esetleg érdektelenségbe, résztvevőhiányba fulladhatnak.

2012 január 21-22.
VI. PBJ FUTSAL

(VI. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 7
A hatodik bajnokságban a kevés résztvevő miatt mindenki játszott mindenkivel, és értelemszerűen elmaradt az A és B liga különválasztása is. Az újfajta lebonyolítás már előrevetíti a későbbi, hosszú - alapszakaszból és BL-ből, EL-ből álló - bajnokságok szervezését. Akkoriban azonban kezdett valósággá válni a PBJ Futsal Team rémálma: egyre kevesebben érdeklődtek a bajnokság iránt, a nagy nevek sorra mondták le szereplésüket. A Team-nek lépnie kellett, hogy megfordítsa ezt a tendenciát.

2012. november 24-25.
VII. PBJ FUTSAL

(VII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 12
A PBJ Futsal Team sokkal komolyabb médiagépezetet állított a szervezés szolgálatába, hogy leküzdje a csökkenő résztvevőszám problémáját. Például ekkor jelent meg a PBJ Futsal facebook-csoport, amely azóta is az egyik legolvasottabb PBJ Futsal platform. Az erőfeszítések nem voltak hiábavalóak, a VII. PBJ Futsal az előző két bajnokságon tapasztalható létszámcsökkenés után újra hosszú távú fejlődési pályára állította a bajnokságokat. Tizenkét igen nagy tudású játékos szállt harcba a végső győzelemért. A bajnokság azért is különleges volt, mert nem maradt el meccs, sérülés nem történt és anyagi kár sem keletkezett.

2012 TÉL: MÁSODIK FELÚJÍTÁS
2012 telén ismét esedékessé vált a PBJ Futsal Hall korszerűsítése: Kiss Márk és Horváth Levente tagok segítségével az aréna szinte minden részlete megújult és sikerült pótolni az előző felújítás hiányosságait is.

2013. február 23-24.
VIII. PBJ FUTSAL

(VIII. 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 10
A nyolcadik tornán a résztvevők alacsonyabb száma ellenére - mely ismét ellehetetlenítette az A és B liga megkülönböztetését - szinte minden meccsen nagy volt az iram és a lelkesedés. A bajnokság sikerét növelte a  Fogadóiroda kiépítése és sokat dobott az esti hangulaton a szokássá váló szombat esti pókerbajnokság.


2013. október 19-20.
IX. PBJ FUTSAL
(I. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 10
A PBJ FUTSAL TEAM egy 2 fős csapatokra tervezett bajnokságot (2vs2 "Double Trouble" Futsal) rendezett 2013 Októberében, a kilencedik bajnokságot, mely már rögtön az első nap reggelén kis híján csődöt mondott a tömeges visszamondások és eltűnések miatt. Annak ellenére, hogy az eredetileg jelentkezett nyolc csapat közül csak öt vett részt az eseményen, végig jó volt a hangulat, amit csak tovább fokozott az esti póker. A bajnokságon elképesztő mértékű agresszivitás volt tapasztalható, a felpaprikázott hangulatú meccseken kemény játék döntött az eredményekről. Ekkor készült el az első hangulatjelentő videó, amely segítette a bajnokságok népszerűségének növelését. Ráadásul a PBJ Futsal facebook-csoport stabilizálódott, jelei mutatkoztak annak, hogy néhányan valóban el is olvassák, ami ott található.

2014. november 21-23.
X. PBJ FUTSAL
(IX. 1VS1,II. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 20
A 2014-edik év történelmi jelentőségű volt a futsal történetében: ez volt a 10. PBJ FUTSAL BAJNOKSÁG, melyet  hosszas szervezőmunka és a médiagépezet optimalizálása előzött meg. A bajnokság trailer videója egy rendhagyó kisfilm, a külső helyszíneken forgatott  "Futsal is everywhere!" lett. A PBJ Futsal Team új IT-specialistája, Horváth Levente új, letisztultabb és komolyabb számlálóprogramot írt a korábbinál. Megújult átláthatóbb honlap segítette a játékosokat a bonyolult és sűrű programmal rendelkező 10. PBJ Futsalon. Kellő motivációnak sem voltak hiányában, hiszen a bajnokságok történetében első ízben serleg is járt az első helyekért. A tizedik bajnokságra 21 fő jelentkezett és 20 játékos vett részt rajta. Ez hatalmas siker volt, a résztvevőszám pedig a PBj Futsalok aranykorát idézi.  Az eseményen 1 az 1 elleni ("Classic") és 2 a 2 elleni ("Double Trouble") futsalra is lehetett nevezni. Az esti pókeren, a meccseken és az egész bajnokságon nagyon jó volt a hangulat és majdnem folyamatosan polgárpukkasztó szintű a hangerő.

2015. február 20-22.
XI. PBJ FUTSAL
(X. 1VS1,III. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21

A 11. PBJ FUTSAL-ra, melynek lebonyolítása majdnem azonos volt az előzőével, 21 fő jelentkezett és mindannyian meg is jelentek a bajnokságon. Ez nagy siker, arra hogy mindenki eljött, a VII. PBJ FUTSAL óta nem volt példa. A jelentkező csapatok összetartozásukat csapatcímereikkel is hirdetve szálltak versenybe. Mind a két szakágban erős színvonalú, sokszor nagyon kiélezett meccseken dőlt el a végső eredmény és tovább folytattuk a szombat esti póker hagyományát is, ráadásul első ízben hirdette meg a Team a PBJ Futsal műveltségi vetélkedőt.

2015. április 25.
XII. PBJ FUTSAL
(I. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 3

2015 tavaszán a PBJ FUTSAL TEAM megrendezte az első női 1 az 1 elleni bajnokságot, új szakágat létrehozva ezzel a bajnokságok történetében. A rendezvény igen jól sikerült, a játékosok nagy kedvvel álltak neki a mérkőzéseknek. A Team távlati tervei között szerepelt több újabb női futsal megrendezése is (ami később így is lett), mivel az I. Női Pbj Futsal-on a játékosok láthatóan megkedvelték a sportágat.

2015. november 7 - 2016. május 8.
XIII. PBJ FUTSAL
(XI. 1VS1,IV. DOUBLE TROUBLE,II. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 27

A XIII. PBJ FUTSAL új korszakot nyitott a sportág történelmében. A Futsal Team ugyanis újfajta koncepciót dolgozott ki a bajnokság lebonyolítására, egy rég hamvába holt ötletbe lehelve így új életet: egy hosszú bajnokságot szervezett, mely immár nem egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Három szakágban zajlottak a bajnokságok, 1vs1 Női, 1vs1 Classic és 2vs2 Double Trouble. Az alapszakaszban minden szakágon belül mindenki játszott mindenkivel. Az új rendszernek és a szerencsés körülményeknek hála ezen a futsalon abszolút REKORDSZÁMÚ RÉSZTVEVŐ játszott, a három szakágban összesen 27-en. A Női szakágban is megdőlt a RÉSZVÉTELI REKORD 5 fővel.  Ráadásul a meccsek időbeli szétosztásával a környéken érezhetően csökkent az átlagos zajkoncentráció a hétvégék késő esti óráiban is. Fontos újítás volt ebben a bajnokságban a PBJ Futsal BAJNOKOK LIGÁJA és EURÓPA LIGA. Ezek a férfi szakágakat érintő minibajnokságok az alapszakasz 1-4. illetve 5-8. helyezettjei között zajlottak a záróforduló után, remek nyári időben, és rengeteg izgalmat tartogattak.

2016. november 25 - 2017. május 23.
XIV. PBJ FUTSAL
(XII. 1VS1,V. DOUBLE TROUBLE,III. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 25

A XIV. PBJ FUTSAL ismét nem csak egy hétvégén, hanem több, mint öt hónapon át tartott. Az alapszakaszban minden szakágon belül ismét mindenki játszott mindenkivel. A férfi szakágakban a végeredmény alapján az 1-4. helyezettek a Bajnokok Ligájába, míg az 5-8. helyezettek az Európa Ligába jutottak tovább. A bajnokság során sok videó született: a résztvevők közül sokan nyilatkoztak a PBJ Futsal BBC News riportereinek, két új watts és három gólösszefoglaló is készült, ráadásul az újabb videók sokkal jobb minőséget képviseltek. Újdonság volt az alapszakasz végén az Ünnepélyes Díjátadó Gála, melyen majdnem minden játékos részt vett. A show műsorvezetője Kiss Máté (világhírű moderátor) volt.

2017. október 27. - 2018. május 20.
XV. PBJ FUTSAL
(XIII. 1VS1,VI. DOUBLE TROUBLE,IV. NŐI 1VS1, I. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 22
A XV. PBJ FUTSAL újabb jubileumot jelent: 2008-2018 - TÍZ ÉVES LETT A PBJ FUTSAL! Bár a napra pontos születésnap csak decemberben van, a PBJ Futsal Team úgy gondolta, ideje ünnepelni. Az ünneplés pedig fejlesztést és újdonságokat jelentett, többet is:
1. A számlálóprogram mind szoftveres, mind hardveres megújuláson  ment keresztül, előbbit a PBJ Futsal Team IT specialistájának, Horváth Leventének, utóbbit Dobosy Kristófnak és Papp Noéminek köszönhetjük. A bírók dolga sokkal könnyebb lett az új kezelőfelületnek köszönhetően.
2. Az - immáron minimum 720p felbontású -  PBJ Futsal Videók újabb garmadája özönlött a játékosokra, wattsok, gólok, és a tényfeltáró "Under the Hood" videó. Teljes videóanyagunkat átköltöztettük a videa.hu-ra, ahol a több, mint 60 videó jelenleg 9000 megtekintés fölött jár.
3. A PBJ Futsal Team médiamanagere, Papp Noémi jelentette be a videóinkat tartalmazó öt tagú DVD-sorozat kiadását,(trailerek, bbc-k és hangulatvideók, wattzok, gólvideók, ritkaságok)  melyeket megvásárolni, megnyerni, illetve karácsonyra ajándékba kapni is volt lehetősége a játékosainknak.
4.Nagy mennyiségű interaktív statisztikával bombázta meg februárban a közösséget a Team: a minden eddigi bajnokság részletes eredményeit tartalmazó adatbank, továbbá az interaktív éremtáblázat, azaz a "futsalbum" is ekkor jelent meg a honlapon és a facebook-csoportban..

Új kupák vásárlása is szükséges volt, és nemcsak azért, mert a férfi szakágak kupái "beteltek", hanem azért is, mert a XV. PBJ Futsalon a PFB-k új szakággal gazdagodtak: ekkor rendeztük meg az I. Női 2vs2 bajnokságot.

Annak ellenére, hogy a meccsek szervezését néha nem könnyítették meg a játékosok, igen kevés mérkőzés maradt el és végig jó volt a hangulat. Nagyon szoros csaták alakultak ki majdnem minden szakágban, a záróforduló előtt még jónéhányan pályáztak a bajnoki címekre. A tizedik évét ünneplő bajnokság zárófordulóját Fábián Péter paprikás krumplija tette még felejthetetlenebbé. A záró után ismét megrendezésre került a 2vs2 és 1vs1 BL és a 2vs2 EL, május 21-én pedig végleg lezárult a XV. PBJ Futsal Bajnokság.

2019. február 22-24.
XVI. PBJ FUTSAL
(VII. DOUBLE TROUBLE)
RÉSZTVEVŐK: 21
A PBJ FUTSAL TEAM az igényekhez és körülményekhez igazodva egy egyhétvégés 2vs2 bajnokságot szervezett, csoportkörrel és egyenes kieséssel. Számos új formáció lépett pályára, és néhány újoncot is avattunk a bajnokságon. A hangulat szinte végig óriási volt pályán kívül és belül, és ismét rendeztünk pókerbajnokságot is. Sokan vettek részt az újabb futsaltörténeti műveltségi vetélkedőn. Az eseményen az ízletes sört a Hajnali Sörfőzők biztosították. A bajnoksághoz számtalan videó is készült, többek között a PBJ FUTSAL-ok történetét felölelő "Tíz év futsal" háromrészes videósorozat.

2019. október 18-19-20. és november 15-16-17.
XVII. PBJ FUTSAL
(XIV. 1VS1,VIII. DOUBLE TROUBLE,V. NŐI 1VS1, II. NŐI 2VS2)
RÉSZTVEVŐK: 24
A 17. bajnokságot két külön hétvégére szervezte meg a PBJ FUTSAL TEAM. Az első hétvégén 1vs1-ben, a másodikon 2vs2-ben zajlottak a meccsek, mindkét hétvégén két szakágban: női és férfi. Mindkét bajnokság csoportkörből és egyenes kieséses szakaszból állt. Három új futsalos is csatlakozott a női bajnokságokhoz. Egyik hétvégén sem maradt el a szokásos pókerbajnokság és sokan vettek részt a futsalvideókkal kapcsolatos, hagyománnyá műveltségi vetélkedőn is - ingyen sörök reményében. Mindkét hétvégén remek volt a hangulat, nem sokkal később pedig elkészült a tizennegyedik bajnokságra kiadott DVD-sorozat folytatása, ("Videók 2018-19" illetve "A 17. bajnokság videói") A lemezeket Karácsony előtt a futsal-jézuska majdnem minden játékoshoz eljuttatta.

2020. február 14-15-16.
XVIII. PBJ FUTSAL
(XV. 1VS1,VI. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 14
A 18. bajnokság bebizonyította, hogy az 1vs1 női és férfi szakágak lehetnek sokkal népszerűbbek, mint a 2vs2 bajnokságok. Az első hétvégére hat női és nyolc férfi játékos jelentkezett. Sok tag most próbálta ki először az 1vs1-et, de akadt olyan játékos is, aki most vett részt PBJ Futsalon először. Az eseményen jó volt a hangulat, a meccsek nagyon sportszerűek és sokszor a végsőkig kiélezettek voltak. A női dobogóra egy, a férfire két olyan játékos is felkerült, akiknek sosem volt még dobogós eredményük az 1vs1-ben. A szombat esti póker sem maradt el, vasárnap pedig megtartottuk a hagyományos díjkiosztót, az est műsorvezetője, moderátora ezúttal Bánki Léni volt. Terveztünk 2vs2 bajnokságokat is, ezek azonban nem kerültek megrendezésre. Nagyon kevesen jelentkeztek a második hétvégére, sokaknak külföldi elfoglaltsága vagy sok munkája volt, ráadásul sérülések is tizedelték a futsalosokat.

2020 szeptember: Pilisborosjenői Pályaavató Torna
RÉSZTVEVŐK: 7
A régi grund helyén új, modern műfüves focipálya létesült Pilisborosjenőn. Az alkalomra focibajnokságot is szerveztek, melyen a PBJ Futsal is képviseltette magát. A kizárólag futsalosokból álló csapat "Garage Fighters" néven indult, de más csapatokban is számos régi, vagy új PBJ Futsal játékos szerepelt. A Garage Fighters magabiztosan jutott tovább a csoportból, aztán az elődöntőben és végül a döntőben is győzelmet aratott, melyet még a Borosjenői Hírmondó is megénekelt - bár a csapatnevünket elírták.

2020, október 16-17-18. és november 6-7-8.
XIX. PBJ FUTSAL
(XVI. 1VS1,IX. DOUBLE TROUBLE,VII. NŐI 1VS1)
RÉSZTVEVŐK: 23
A 19. bajnokságot két hétvégén rendeztük meg. Az első hétvégén 8 csapat szállt harcba a 2vs2 trófeáért. Ismét rendeztünk műveltségi vetélkedőt és póker bajnokságot is. A harmadik játéknapon kemény, szoros meccseken dőlt el a végeredmény. A második hétvégén 1vs1 Női és Classic bajnokságokat is rendeztünk, amit a sok nehézség ellenére is sikeresen zajlott. Ingyen sörök reményében újabb műveltségi vetélkedőn lehetett részt venni, és kisebb számban, de megtartottuk a szombat esti pókert is. Rengeteg volt a kiélezett meccs és végig baráti volt a hangulat. Ezúton is köszönjük minden résztvevőnek, találkozunk a XX. PBJ FUTSAL-on!

Köszönöm annak, aki egészen idáig olvasott. A PBJ Futsal története iránt érdeklődőknek ajánlom a majdnem 70  futsal videót és a PBJ Futsal adatbankot, amely minden bajnokság részletes statisztikáját és összesített éremtáblákat is tartalmaz.

KezdőlapSzabályzatVideókTörténetAdatbank